• Marta Rovira en va ser la campiona, Carles Cassanyes el subcampió, Joan Sans guanyà el premi al major número de Scrabbles, Martí Roé guanyà el premi a la millor jugada del món del vi i Felipe Calvo s’endú el premi Xitxarel·lo.

El dissabte 29 de febrer, es va organitzar al Vendrell el 1r Campionat Xitxarel·lo de Scrabble en Català. Que som un grup de “friquis”, amants de la nostra llengua i dels jocs de taula i sobretot de l’Scrabble, això està clar. Però, d’on surt el nom del Campionat? Molt senzill, aquesta n’és la història:

Fa uns dies, buscant un regal per a un amic, vaig trobar per internet el “Com un llum” del Xitxarel·lo. De seguida vaig quedar fascinada per l’originalitat del packaging. Em va semblar una idea fantàstica la de recopilar tota mena d’insults en català, com a forma de promocionar i difondre l’ús del català, finalitat, d’altra banda, que compartim a l’Associació de Jugadors de Scrabble en Català.

I d’aquí a la idea de muntar un campionat de Scrabble amb aquest nom, hi va haver només un petit pas. Ara només calia organitzar-ho tot. En primer lloc vam pensar de crear un premi específic també amb el nom del campionat: el Premi Xitxarel·lo, que s’enduria el jugador que aconseguís fer la paraula més valuosa en que hi apareguessin al mateix temps les dues “pedres” (o fitxes cares) de l’Scrabble, la X i la L·L, contingudes en el nom del premi. I que aquest no podia ser altre que el “Com un llum”, que al cap i a la fi, havia estat l’instigador de tot plegat. Com que érem conscients de la dificultat que comportava aconseguir aquest premi, vam decidir que si quedava desert se sortejaria el “Com un llum” entre tots els participants que no haguessin obtingut cap premi al campionat.

A partir d’aquí, les idees van començar a brollar. I vam pensar que, celebrant-se el campionat en unes terres vinícoles com son les del Penedès, el campionat havia d’estar dedicat al món del vi. Així que vam crear també el premi Set de Vi, que s’enduria el jugador que aconseguís fer l’Scrabble (jugada amb les 7 fitxes del faristol) més valuós relacionat amb el món del vi i que, com no podia ser d’una altra manera, seria un Set de Vi. La resta de premis serien els habituals: 1r classificat, 2n classificat i major número de Scrabbles.

Arribats en aquest punt, i com que som una associació sense ànim de lucre, vam començar a pensar com aconseguiríem tots el premis, i sobretot el pack del “Com un llum” que era l’incitador de la idea, a un preu assequible per nosaltres. Vam esbrinar que el “Com un llum”, així com el Xitxarel·lo, el Cabronet i el Bandarra, pertanyien a Can Virgili, situat a la Masia Farreny, propietat d’Àlex i Albert Virgili de les Caves Martí Serdà, que d’altra banda tenim a pocs de quilòmetres de casa. Així que ens hi vam acostar i els vam explicar el nostre projecte.

La idea els va entusiasmar des d’un primer moment i ens van donar totes les facilitats perquè poguéssim dur a terme el Campionat oferint-nos els premis que volíem fer: el “Com un llum”, per al premi Xitxarel·lo, ens el van regalar. I a més, vam comprar una caixa de 6 ampolles a preu d’amic, per poder oferir una ampolla de Xitxarel·lo per a cadascun dels participants no premiats. Ja ho teníem tot a punt. Ara ja només calia esperar el dia del torneig.

El dissabte de bon matí ja estava tot preparat per a començar a remenar fitxes a la Sala Magda Falcó, creada en honor a una entranyable jugadora que ens va deixar fa un any: taules parades i esmorzar de benvinguda a punt (amb cafès, begudes, pastes i entrepanets).

Quan van haver arribat tots els jugadors, vinguts de diverses localitats del nostre petit país, com són: El Prat, Matadepera, Sabadell, Terrassa, la Llacuna i també dues jugadores novelles vingudes l’una de Valls i l’altra de Riudoms, vam anar disputant les partides amb una puntualitat força sorprenent.

De tal manera que vam aconseguir fer 4 partides al matí, després de les quals vam entaular-nos en un restaurant per fer un dinar de germanor ben merescut.

A la tarda, un parell de partides més i va arribar el moment més esperat del dia: el del repartiment de premis, que va quedar de la següent manera:

 • 1a classificada: Marta Rovira
 • 2n classificat: Carles Cassanyes
 • Major número de Scrabbles: Joan Sans
 • Premi Set de Vi: Martí Roé (el participant més jove amb només 15 anys, una gran promesa de l’Scrabble en català) amb l’Scrabble ACIDESA.
 • Premi Xitxarel·lo: Va quedar desert i es va sortejar entre els no-premiats quedant en mans de Felipe Calvo.
Foto de grup

Un cop repartits els premis, els jugadors van començar a marxar tot esperant ja el 2n Campionat Xitxarel·lo de Scrabble en català, que se celebrarà de nou al Vendrell d’aquí un any, l’últim dissabte del mes de febrer del 2021. Per la nostra part, només ens queda agrair de tot cor a cadascun dels participants la seva assistència al Campionat i sobretot, la fantàstica col·laboració i ajut que vam trobar en la família Virgili, amb els quals ens agradaria poder seguir col·laborant en l’objectiu compartit de la difusió de la llengua. Moltes gràcies a tots de tot cor i fins a la propera.

Marta Rovira

Continguts

Resultats del campionat:

Tot seguit podeu veure totes les classificacions i resultats de cada partida, ronda per ronda.

Crònica del 1r Campionat Xitxarel·lo de Scrabble en Català
Etiquetat a:                        

2 thoughts on “Crònica del 1r Campionat Xitxarel·lo de Scrabble en Català

 • 19 d'abril de 2020 a les 14.57
  Enllaç permanent

  Va ser molt divertit.
  Aquest campionat compta pel Barruf oi?

  Respondre
  • 28 d'abril de 2020 a les 20.07
   Enllaç permanent

   Hola Martí, sí, el 1r Campionat Xitxarel·lo de Scrabble en Català comptabilitzarà pel BARRUF. Procurarem computar-lo properament.

   Fins la propera!

   Respondre

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest web usa galetes pròpies i de tercers. Més informació...

La configuració de les galetes d'aquest web està definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-vos una millor experiència de navegació. Si continueu visitant aquest lloc web sense canviar-ne la configuració, accepteu l'ús de galetes per a proporcionar-vos una millor experiència possible de navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de les galetes, o feu clic a "D'acord" de sota, aleshores esteu acceptant això.

Tanca