L’Apalabrados, també conegut com Aworded, Angry wordsAparaulats o Emparaulats, és un joc per a smartphones, tablets o ordinador, amb una mecànica molt semblant a la de l’Scrabble, que també està disponible per a jugar-hi en català, entre d’altres idiomes.

S’hi pot jugar des de telèfons mòbils intel·ligents i tauletes Android, iPhone o iPad i des de l’ordinador a través del web de la xarxa social Facebook. També hi ha versions per a Windows Phone, Windows 8, Kindle i Blackberry.

Semblances i diferències amb l’Scrabble

La principal semblança està en el diccionari que fa servir l’Apalabrados, que és el Diccionari Informatitzat de l’Scrabble en català, i és el que fem servir als campionats organitzats per l’AJUSC i per diversos clubs de Scrabble en català.

La quantitat i la puntuació de les fitxes de cada lletra o dígraf, són les mateixes a l’Apalabrados i a l’Scrabble. Tot i que a la majoria de clubs i campionats de Scrabble en català es juga com si la fitxa de la Q ja portés incorporada la U (formant el dígraf QU amb una sola fitxa) i a l’Apalabrados sempre cal afegir la fitxa de la U per poder jugar la Q, cosa que augmenta la dificultat per jugar-la.

La principal diferència amb l’Scrabble està en la distribució de les caselles bonificades del tauler, té les mateixes caselles de puntuació doble i triple de lletra i de paraula, però estan situades d’una altra manera.

Una altra diferència està en la bonificació quan es fa una jugada tirant les 7 fitxes del faristol, a l’Apalabrados és de 40 punts extres i quan es fa a l’Scrabble en són 50.

Modalitats de l’Apalabrados

El joc de l’Apalabrados té dues modalitats, la clàssica i la ràpida.

  • En el mode clàssic de l’Apalabrados disposes de fins a 7 dies per a fer la teva jugada, no cal que els dos jugadors estiguin jugant-hi simultàniament, cadascú tira quan pot, es juga assíncronament. Una partida pot allargar-se setmanes.
  • En el mode ràpid de l’Apalabrados només tens 5 minuts per fer la teva tirada, de manera que la partida s’ha de jugar tota seguida, amb els dos jugadors jugant-hi simultàniament, en temps real. Les partides tenen una durada mitjana de 30 minuts, les més ràpides poden durar menys de 20 minuts i les lentes més d’una hora.

Activitats de l’AJUSC amb Apalabrados

Des de la temporada 2015/2016 organitzem l’AJUSCATS, que és el campionat d’Apalabrados de l’AJUSC, i es juga en la modalitat clàssica de l’Apalabrados. El format del campionat ha anat canviant amb el temps i, des de la quarta edició, és una lliga amb diverses divisions i fases, amb més de 100 participants d’arreu dels Països Catalans.

Des del mes d’abril del 2020 hem posat en marxa un projecte per potenciar la modalitat de partides ràpides d’Apalabrados en català, mitjançant un grup de Telegram.

Més informació:

Aquest web usa galetes pròpies i de tercers. Més informació...

La configuració de les galetes d'aquest web està definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-vos una millor experiència de navegació. Si continueu visitant aquest lloc web sense canviar-ne la configuració, accepteu l'ús de galetes per a proporcionar-vos una millor experiència possible de navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de les galetes, o feu clic a "D'acord" de sota, aleshores esteu acceptant això.

Tanca