Apalabrados catala

L’Apalabrados, també conegut com a Word Crack, Aworded, Angry wordsAparaulats o Emparaulats, és un joc molt semblant a l’Scrabble per a smartphones, tablets o ordinador, desenvolupat per l’empresa Etermax, que està disponible per a jugar-hi en català, entre altres idiomes.

S’hi pot jugar des de telèfons intel·ligents i tauletes amb sistemes Android, iPhone o iPad i des de l’ordinador a través de l’Apalabrados al web de Facebook. També hi ha hagut versions per a Windows Phone, Windows 8, Kindle i Blackberry, tot i que avui dia són difícils de trobar.

Activitats de l’AJUSC amb l’Apalabrados en català

Fa molt de temps que a l’AJUSC fem activitats amb l’Apalabrados en català, aprofitant les evidents semblances que té amb l’Scrabble. L’AJUSCATS és la nostra principal activitat amb Apalabrados i darrerament també estem fent proves amb la modalitat d’Apalabrados ràpid.

AJUSCATS: Campionat d’Apalabrados en català

AJUSCATS: Campionat d'Apalabrados en català

La temporada 2015/2016 a l’AJUSC vam crear l’AJUSCATS, el nostre campionat d’Apalabrados clàssic en català. El format del campionat ha anat canviant amb el temps i, des de la quarta edició, és una lliga amb diverses divisions i fases. A les darreres temporades hem superat amb escreix els 100 participants amb jugadors d’arreu dels Països Catalans.

Més informació >

Apalabrados ràpid en català

Apalabrados ràpid en català

Des de l’abril del 2020 tenim un projecte per experimentar amb la modalitat de partides ràpides d’Apalabrados en català. Com que les partides s’han de jugar en temps real, tenim un grup de Telegram on qualsevol dels membres pot fer una crida per trobar un contrincant. A la pàgina del projecte trobareu més informació sobre el seu funcionament i un formulari per poder-vos-hi incorporar.

Més informació >

Semblances i diferències entre l’Apalabrados i l’Scrabble

La principal semblança entre l’Apalabrados i l’Scrabble està en la mecànica de joc, que és exactament igual en els dos jocs. Una altra semblança està en el diccionari que fa servir l’Apalabrados, que és el Diccionari Informatitzat de l’Scrabble en català, el mateix que fem servir als campionats de Scrabble organitzats per l’AJUSC i per diversos clubs de Scrabble en català.

La quantitat i la puntuació de les fitxes de cada lletra o dígraf, són les mateixes a l’Apalabrados i a l’Scrabble en català. Tot i que a la majoria de clubs i campionats de Scrabble en català es juga com si la fitxa de la Q ja portés incorporada la U (formant el dígraf QU amb una sola fitxa). En canvi, a l’Apalabrados en català sempre cal afegir la fitxa de la U per poder jugar la Q, cosa que augmenta la dificultat per jugar aquesta fitxa cara.

La principal diferència amb l’Scrabble està en la distribució de les caselles bonificades del tauler. L’Apalabrados també té les caselles de puntuació doble i triple de lletra i de paraula, però estan situades d’una altra manera al tauler. Una altra diferència està en la bonificació quan es fa una jugada tirant les 7 fitxes del faristol, a l’Apalabrados és de 40 punts extres i quan es fa a l’Scrabble en són 50.

Nova versió de l’Apalabrados

Cap a l’abril del 2020 es va publicar l’Apalabrados 2, una nova versió del joc que feia un canvi radical en el disseny de l’aplicació. Que, a banda dels canvis estètics, també incorporava les següents “Ajudetes” o “Potenciacions”:

 • Millor Jugada: Després de fer la teva jugada, et mostra la millor paraula que podries haver jugat.
 • Ulleres de raigs X: Ressalta totes les cel·les on és possible jugar una paraula, sense dir quina paraula és.
 • Visor de paraules: Ressalta la posició de la millor paraula que es pot jugar, sense dir quina paraula és.
 • Jugada màgica: Forma una paraula aleatòria.

Aquests canvis van causar polèmica entre els jugadors de l’aplicació en diverses llengües i els seus desenvolupadors van acabar afegint el mode Clàssic, que permet jugar sense cap d’aquestes “ajudetes”.

Després d’uns mesos on convivien la versió antiga de l’Apalabrados amb la segona versió, com dues aplicacions independents (podent jugar entre ells de forma transparent), l’octubre del 2020 es va fer una actualització de l’antiga versió gratuïta de l’Apalabrados que li aplicava el disseny i totes les funcionalitats de l’Apalabrados 2, causant nombroses queixes entre molts usuaris de l’antiga aplicació.

Fins ara (febrer de 2021) els usuaris que tenen instal·lada la versió antiga de l’Apalabrados sense publicitat l’han pogut mantenir sense canvis i segueix funcionant i mantenint la compatibilitat amb la nova versió. Però l’antic Apalabrados sense publicitat ha estat retirat de les botigues d’aplicacions d’Android, iPhone i iPad, de manera que els seus usuaris no poden rebre actualitzacions de l’aplicació, ni pot ser instal·lada per nous usuaris. És possible que en el futur, els desenvolupadors de l’Apalabrados, publiquin alguna actualització a les noves versions que la facin incompatible amb la vella versió o que faci que la vella versió sense publicitat deixi de funcionar.

Quina versió de l’Apalabrados tens?

Si vols saber quina versió de l’Apalabrados tens, t’ajudem a distingir-les tot seguit.

Apalabrados antic

Versió antiga de l’Apalabrados

 • La lletra del logo és de color marró.
 • Un dels trets més característics de l’antiga versió de l’Apalabrados és que la llista de partides es desplaça verticalment.
 • Té dos modes de partida: el Clàssic i el Ràpid.
Nova versió de l'Apalabrados

Nova versió de l’Apalabrados

 • La lletra del logo és de color blau.
 • En el cas de la nova versió de l’Apalabrados la llista de partides es desplaça horitzontalment.
 • A més del mode Clàssic i el Ràpid, afegeix el mode Casual.
 • La nova versió de l’aplicació incorpora un parell de jocs nous (“Endevina la paraula” i “Sopa de lletres”).

Modalitats de l’Apalabrados

El joc de l’Apalabrados té tres modalitats, la Clàssica, la Ràpida i la Casual. Aquesta darrera només està disponible amb la nova versió de l’Apalabrados.

Apalabrados Clàssic

En el mode clàssic de l’Apalabrados disposes de fins a 7 dies per fer la teva jugada. No cal que els dos jugadors estigueu jugant-hi simultàniament, cadascú tira quan pot, es juga asíncronament. Una partida pot allargar-se setmanes. Amb la nova versió de l’Apalabrados, les partides en mode Clàssic són sense els potenciaments i ajudetes, com en la versió antiga.

Apalabrados Casual

El mode Casual de l’Apalabrados només està disponible en la nova versió de l’Apalabrados. Aquesta modalitat es juga com a la Clàssica però amb els potenciaments i “ajudetes” disponibles.

Apalabrados Ràpid

En el mode ràpid de l’Apalabrados només tens 5 minuts per fer cada tirada, de manera que la partida s’ha de jugar tota seguida, amb els dos jugadors jugant-hi simultàniament, en temps real. Les partides tenen una durada mitjana d’uns 30-35 minuts, les més ràpides poden arribar a durar menys de 20 minuts i les més lentes poden ser de més d’una hora. A la nova versió de l’aplicació hi ha disponibles les “ajudetes” en aquesta modalitat, a l’antiga versió no.

Compatibilitat entre la vella i la nova versió de l’Apalabrados

Els usuaris de les dues versions de l’Apalabrados poden jugar entre si, però hi ha un inconvenient: Si un jugador amb l’antiga versió, obre una partida amb el mode Clàssic a un jugador que té la nova versió de l’Apalabrados, a aquest últim se li obre la partida en mode Casual, en lloc de fer-ho també amb el mode Clàssic, de manera que pot jugar amb els potenciaments que el jugador de l’antiga versió no té disponibles.

Amb el mode Ràpid passa una cosa semblant: amb la versió antiga no hi ha “ajudetes” i amb la nova versió sí. A més, a diferència de les partides asíncrones, que tenen el mode Clàssic i el Casual, a la nova aplicació només hi ha un mode Ràpid, amb “ajudetes” incloses.

Enllaços externs