Què és la LLISCA?

La LLISCA és la Lliga Itinerant de Scrabble en Català i pretén connectar clubs i grups de joc en una competició de llarga durada, durant tota la temporada.

Qui pot jugar la LLISCA?

La LLISCA la juguen equips formats per dos jugadors fixos durant tota la temporada. Hi ha la possibilitat d’incorporar un tercer membre a l’equip en qualsevol moment de la competició. La competició de la LLISCA inclou una classificació per equips i una altra d’individual.

El sistema dels emparellaments dels jugadors és individual (no per equips) seguint el sistema suís. Així, els jugadors poden participar en una jornada encara que no hi concorri cap altre membre de l’equip.

En el cas que en una jornada participin tots els membres d’un equip (dos o tres) el resultats de les partides que juguin es computaran per a les classificacions per equip i individual (excepte els enfrontaments de dos membres del mateix equip, que només computaran per a la classificació individual). En el cas que en una jornada només participi un membre de l’equip, les seves partides només computaran per a la classificació individual.

Si bé cada equip pot incorporar un tercer jugador en qualsevol de la competició, aquest tercer jugador no pot haver competit per un altre equip en la mateixa temporada.

Encara que sigui una competició per equips, un jugador pot participar de manera esporàdica en alguna jornada sense necessitat d’afegir-se a cap equip. Les seves partides només es tindran en compte per a la classificació individual.

En cas de superar la capacitat disponible en una jornada, tindran preferència els jugadors per rigurós estric de confirmació.

Per a comptabilitzar en les classificacions i estadístiques cal haver jugat un mínim del 50% de les partides programades.

Cada jugador ha de confirmar la seva participació, a qualsevol de les jornades, amb un temps mínim de 48 hores abans de cada trobada.

Quan i on es juga la LLISCA?

Aquesta temporada (octubre del 2016 a juny del 2017) té set seus diferents ja adjudicades: Barcelona, Badalona, Sabadell, Manresa, el Prat, Molins de Rei, Matadepera. Les dates i els espais en què se celebraran les trobades s’aniran comunicant al web de la LLISCA.

Cada seu amfitriona pot escollir entre: dissabte al matí, dissabte a la tarda o diumenge al matí per a organitzar la trobada.

Com és una jornada de la LLISCA?

Cada jornada consta de tres rondes de partides d’un contra un. Els jugadors s’emparellen segons el sistema suís. En els enfrontaments s’atorga 1 punt per victòria, zero punts per derrota i mig punt per a cada jugador en cas d’empat.

Drets i deures dels equips

  • Club o grup de joc amfitrió: ha d’aportar un local de joc amb taules i cadires suficients per atendre els requisits d’una jornada LLISCA. També ha de facilitar i comunicar el diccionari arbitral que farà servir durant tota la jornada així com el material extra (bolígrafs, impresos, papers…)
  • Equip o jugador participant: ha de portar un joc sencer de Scrabble en català (tauler, 2 faristols i bossa de lletres). També ha de portar un rellotge electrònic d’escacs o un simulador baixat a un telèfon tipus Smartphone (Android o iPhone) o a una tauleta. Si un equip no disposa de tauler i/o rellotge d’escacs ho ha de comunicar en el moment de fer la seva inscripció. Si un equip o jugador no porta tauler, i no n’hi ha cap de disponible, perd el dret a jugar la partida.

Diccionari arbitral

La filosofia d’aquesta competició és la de donar flexibilitat a l’amfitrió per sentir-se còmode i poder escollir entre les eines existents la que millor s’adapti a la seva idiosincràsia. En aquest sentit, cada amfitrió podrà fer servir qualsevol dels diccionaris que actualment es fan servir en les principals activitats de scrabble en català.

  • DOSC: en paper.
  • DISC: DIEC2 en format digital amb o sense necessitat d’Internet.
  • DOCSEL o DOCS: en format digital amb necessitat d’Internet.

El joc serà arbitrat segons les normes generals (reglament) de la LLISCA

Transparència

Els resultats dels enfrontaments i les classificacions parcials que es vagin generant en cada trobada han de ser absolutament públics. D’aquesta manera, tant participants com altres persones podran seguir l’evolució de totes i cadascuna de les parelles, així com també a nivell individual per cada jugador: victòries, derrotes, scrabbles i altres estadístiques.