L’Associació de Jugadors de Scrabble en Català (AJUSC) organitza un campionat d’Aparaulats amb el nom de Primer Campionat d’Ajuscats. És un torneig obert en el que hi podrà participar tothom de forma gratuïta i que constarà de dues fases que es detallen tot seguit:

 1. Fase de grups. Està previst que els grups estiguin formats per un màxim de 8-10 persones, tot i que pot haver-hi modificacions segons el número d’inscripcions que hi hagi. El nombre de grups també anirà en funció de les inscripcions.
  1. En aquesta fase, cada jugador s’enfrontarà una sola vegada contra la resta de jugadors del grup, tot buscant sempre que hi hagi la màxima paritat entre partides iniciades com per partides que t’inicien.
  2. Els primers classificats de cada grup accediran a la següent Fase d’eliminatòries amb una victòria a la butxaca. D’aquesta manera, si l’eliminatòria és al millor de 3, només li’n caldrà guanyar una, mentre que el seu rival n’hauria de guanyar dues.
  3. Els darrers classificats del grup aniran a la Repesca, que es jugarà en paral·lel a fase d’eliminatòries. Exemple:exemples
 2. Fase d’eliminatòries.
  1. Tindran accés a aquesta fase tots els jugadors de cada grup que no hagin quedat en les darreres posicions que marquen el camí cap a la Repesca. En els enfrontaments es tindrà en compte la procedència de grup de cada jugador per tal de no repetir.
  2. Les diferents rondes eliminatòries es decidiran al millor de 3 partides, excepte en la final que serà al millor de 5 partides.
  3. Tal i com s’especifica en el punt 1.2, en la primera ronda eliminatòria els jugadors que es classifiquen primers de grup en la Fase de grups comptaran ja amb una victòria de premi, per la qual cosa només hauran de guanyar una sola partida per passar a la següent ronda. Per a la resta de rondes ja no hi ha premi per haver-se classificat en primera posició en la Fase de grups.
  4. Cada jugador eliminat en la Fase d’eliminatòries tindrà una segona oportunitat i entrarà en la Respesca. En cas que en la Repesca es repeteixi un enfrontament que ja s’hagi produït en qualsevol de les rondes de la Fase d’eliminatòries, el jugador que va resultar vencedor en la Fase d’eliminatòries tindrà una victòria d’avantatge, per la qual cosa només haurà de guanyar una partida per passar de ronda en la Repesca.
  5. Els eliminats en la Repesca queden fora de la competició.
  6. El campió del Primer Campionat d’Ajuscats sortirà de l’enfrontament al millor de 5 partides entre el campió de la Fase d’eliminatòries i el campió de la Repesca. Tot i així, el jugador campió de la Fase d’eliminatòries s’aprofitarà de dues concessions:
   1. Partirà amb una victòria d’avantatge. Així doncs, en guanyar-ne dues més es proclamaria campió absolut del Primer Campionat d’Ajuscats. En aquest cas no s’aplicaria el punt 2.4, per tant no partiria amb una situació d’avantatge de dues victòries.
   2. En cas que l’enfrontament es decideixi a favor del campió de la Repesca, el campió de la Fase d’eliminatòries també té dret a la Repesca. D’aquesta manera, es tornaria a repetir l’enfrontament però en aquest cas a una sola partida que, ara sí, decidiria el campió absolut del Primer Campionat d’Ajuscats.adhuc
 3. Inscripcions i calendari.
  1. Període d’inscripcions: fins 15 de desembre a través d’aquest formulari.
  2. Fase de grups. Correspon a aquesta fase ser l’inici del campionat després del període d’inscripcions. Se celebrarà entre els dies 17 de desembre i 7 de gener, ambdós inclosos.
  3. Rondes eliminatòries. En funció del nombre de jugadors inscrits hi haurà més o menys eliminatòries. En tot cas, l’inici d’aquesta fase tindrà lloc el dia 11 de gener. Una vegada formalitzades totes les inscripcions, es determinaran les rondes eliminatòries i les seves dates de disputa.
 4. Aspectes del joc
  1. En el cas que una partida acabi en empat, es tornarà a disputar la partida i serà el mateix jugador que ha iniciat la partida empatada el responsable d’iniciar la nova partida. A efectes estadístics, la partida empatada no comptarà, sinó que ho farà la que obtingui un guanyador.
  2. En alguna ocasió s’ha donat el cas que l’aplicació d’Aparaulats té alguna fallida (caiguda de servidor, etc) i desfà les darreres jugades. En aquest cas, la decisió de la Comissió serà inapel·lable, tot i que la primera opció sempre serà la de continuar jugant des del nou punt on es troba la partida, tot i sabent que es poden canviar les jugades.
  3. El jugador que inicia la partida és el responsable de lliurar el resultat a l’organització mitjançant el formulari establert. Tot i així, s’aconsella que tots dos jugadors vetllin perquè els resultats arribin a l’organització, fet que implica que el jugador que no inicia la partida s’asseguri igualment que el resultat ha estat enviat.
  4. En cas de rendicions involuntàries, el jugador que s’ha rendit perdrà automàticament la partida per un resultat de o a 300. Es deixa a voluntat dels dos jugadors, però, pactar si en volen iniciar una altra.
  5. Si un jugador no efectua la seva jugada en un període de 7 dies, aquesta partida es donarà per perduda amb un resultat de 0 a 300 en contra del jugador que no ha fet jugada.
  6. Si un jugador decideix retirar-se del campionat i tingués partides pendents per jugar en la Fase de grups, aquestes partides es resoldrien amb un 0 a 300 a favor del seu oponent. En cas que la baixa es produeixi en la Fase d’eliminatòries, quedaria eliminat directament per 0 a 300 sense opció de Repesca. Si la baixa es produeix en la Repesca, el jugador quedarà fora de la competició per 0 a 300 a favor del seu adversari.
  7. Els jugadors que, per les causes que siguin, no tenen una progressió òptima en els períodes de temps determinats, ja sigui que triguen dos o tres dies en fer jugada de forma reiterada, ja sigui per queixa del seu oponent en aquest aspecte o per raons que puguin succeir-se, la Comissió es veurà obligada a procedir mitjançant un advertiment o amonestació a través del correu electrònic. Així, en el cas que aquest jugador sigui objecte d’una tercera amonestació, aquesta serà definitiva i quedarà fora de la competició amb els mateixos efectes que el punt 4.6.
  8. L’ordre de classificació a la fase de grups es farà seguint aquest ordre:
   1. Major nombre de victòries.
   2. Major mitjana de punts a favor.
   3. Major diferència de punts.
  9. En casos especials no contemplats a les bases del campionat, la Comissió es guarda el dret de valorar-los i prendre les decisions escaients de forma inapel·lable.